12 juni 2020
5-7 minuten min.

Creatief de crisis door

De crisis is voor mij de uitgelezen kans om te experimenteren. Het bouwen van websites gaat me aardig af, maar een app bouwen? Dat heb ik nog nooit geprobeerd. Nu ik dankzij de coronacrisis geen reistijd meer heb en leuke invulmogelijkheden van verlofdagen ook beperkt zijn, ben ik begonnen met bouwen van een app. De eerste versie van deze app is inmiddels af en in de App Store en Play Store gratis te downloaden.

Innovatie in crisistijden

Er zijn veel bedrijven die hun bedrijfsmodel hebben moeten aanpassen aan de crisis. Een mooi voorbeeld daarvan is het Muzieklokaal in Utrecht. Normaal gesproken kun je er eten en naar live muziek luisteren, nu kun je een maaltijd afhalen inclusief een Spotify-playlist voor tijdens het eten. Ook noemenswaardig is de virtuele bierproeverij en rondleiding van vandeStreek. Geweldig om een inkijkje te krijgen in hoe deze twee sympathieke broers dit merk zijn begonnen.

Daarnaast zijn er legio voorbeelden van bedrijven die hebben ingespeeld op de coronacrisis zelf. Het ontsmettingsmiddel van Swinkels/Bavaria zijn daar een goed voorbeeld van. Niet om er rijk van te worden, maar om een positieve bijdrage te leveren.

Nu kan niet iedereen ontsmettingsmiddel brouwen of mondkapjes naaien. Maar er is meer mogelijk, want de crisis lijkt ook te leiden tot meer eenzaamheid, tot meer negativiteit en minder lol. Dat is waar ik met mijn app innovatief op wilde inspelen.

Lol maken op afstand

Het idee dat ik heb voor de app is zeker niet nieuw. Mensen die de kaartspellen Cards Against Humanity, Apples to Apples of de app Houseparty kennen, zijn waarschijnlijk wel bekend met het principe van het spel: je moet inschatten wat de roulerende jury (een van je vrienden) grappig zou vinden en zo punten scoren. Het nadeel van de bestaande initiatieven is dat ze Engelstalig zijn en niet aansluiten op Nederlandse humor. Daarnaast zijn ook niet alle begrippen hier bekend. Het probleem met de fysieke kaartspellen is bovendien dat je moeilijk coronaproof kunt spelen, en de kaartensets deels achterhaald zijn door verwijzingen naar bijvoorbeeld Obama.

Een app biedt meer mogelijkheden dan een fysiek kaartspel

Mijn idee is om een app te maken in het Nederlands met Nederlandse begrippen en personen. Daarbij biedt een app ook extra mogelijkheden, zoals het gebruik van gifjes en andere personalisaties. Ook kunnen de “kaarten” regelmatig vervangen worden en meer inspelen op de actualiteit.

Leer een app bouwen

Met dit idee onderzoek ik hoe ik dit kan bouwen. Het was handig dat ik er nog niet zo veel wist over het bouwen van apps. Handig? Ja, want het softwarelandschap verandert continu en het was dus in een keer mogelijk om de nieuwste technieken aan te leren. Waar vroeger veel apps specifiek voor Android of iOS ontwikkeld werden, zijn er nu HTML5 apps die exporteerbaar zijn naar beide platforms. Veel handiger dus als je snel iets wil ontwikkelen.

Na een online inventarisatie kwam ik uit bij React als logische scripttaal. In vergelijking met het populaire AngularJS is dat namelijk een stuk laagdrempeliger. Daarbij kwam ik het Ionic5 framework tegen, die de laatste ontwerpprincipes en vormgevingselementen van Apple en Google ondersteunt. Ionic wordt bijvoorbeeld ook gebruikt voor de populaire app Untappd.

Het is even wennen, maar uiteindelijk lukt het me om de app te bouwen. Alles was nieuw voor mij, dus ook het publiceren van apps in de App Store en Play Store. Spannend, want hoe streng zouden ze zijn?

Releaseparty

Na een paar maanden knutselen is het gelukt: van een eerste idee tot officiële publicatie. De app Ietwat Gevat is te gratis te downloaden, hier voor Android en hier voor iPhone.

Voordat je fanatiek gaat spelen: hou er rekening mee dat dit een spel is voor minimaal drie personen. De app kun je installeren en spelen tijdens het (video)bellen op hetzelfde apparaat. Ideaal dus tijdens een groepsgesprek met je vrienden. Je kan ook fysiek bij elkaar zitten tijdens het spelen, dat is net zo leuk. Wel op gepaste afstand natuurlijk.

En nu?

Ik zal de Ietwat Gevat app helemaal stabiel maken en uitbreiden. Ik heb de smaak te pakken en ga nu zeker enkele van mijn websites als een app uitbrengen. Met name Zokado en Treinenradar lenen zich hier goed voor. Maar vooral zal ik nu echt werk maken van het afschrijven van mijn roman. Ik ga me niet snel vervelen, maar doordat de Nederlandse terrassen, bioscopen en musea weer open zijn gegaan is er nu natuurlijk wel weer veel te doen buitenshuis na maandenlang afkicken in quarantaine. Dus ik ga me hier nu één dag per week op deze ontwikkelingen richten.

Ik ben benieuwd wat jullie van de app vinden! Stuur me een berichtje, alle feedback is welkom.

Dit artikel verscheen eerder op LinkedIn.