4 november 2020
2-4 minuten min.

Hack Too Good To Go!

Too Good To Go is een superhandige app die voedselverspilling tegengaat. Maar in Nederland bezwijkt deze app bijna onder het animo. Niet voor niks zijn de beste deals vaak al binnen een minuut uitverkocht. Je vist dus snel achter het net. Kan dat niet slimmer?

Update oktober 2021: TGTG Notifier bestaat niet meer, dus deze manier van "hacken" lukt ook niet meer. Helaas, maar begrijpelijk, heeft Too Good To Go hier actie op ondernomen. Overigens lijkt TGTG Alerts wel nog te bestaan, die biedt naast alerts ook automatische reserveringen. 

De back-end zit verscholen achter een iOS of Android app; er is geen webversie. Dat maakt het minder makkelijk om aanbiedingen te scrapen. Gelukkig zijn er al veel mensen die hun best hebben gedaan om de achterkant van de app te hacken. Een leuk voorbeeld daarvan is deze website, met mooie visualisaties van waar TGTG winkels zich bevinden.

Gelukkig is het ook voor notificaties niet nodig om lang te zoeken – TGTG Notifier doet precies dรกt, met dank aan een anonieme ontwikkelaar. Helaas is de inschrijving voor deze website gesloten.

Jammer, maar daar kan ik vast omheen werken? Jazeker! Met Googles cache kom ik er al snel achter hoe dat aanmeldformulier er normaal gesproken uit zag.

Helaas is het niet voldoende om dit formulier van Googles cache door te laten naar de oorspronkelijk website. Er zit een verificatie tussen die deze truc tegenhoudt.

Gelukkig heeft de loginpagina die nog wel te bereiken is, dezelfde verificatie. Daarnaast moet je ook hier je e-mailadres invullen. Het is dus een kwestie van deze pagina door laten verwijzen naar de homepage in plaats van naar de subpagina. Met de ontwikkelaarstools in de browser is deze aanpassing zo gedaan.

En ja, het lukt! Het was even puzzelen, maar toch relatief simpel om alsnog een account aan te maken. Het formulier is weliswaar weg, maar een webverzoek indienen kan nog steeds, als je maar weet wat de pagina verwacht.

En dan de proef op de som: kan ik daadwerkelijk notificaties instellen op deze website? Zeker wel, en niet snel later krijg ik al de eerste e-mail met een notificatie van het Vlaamsch Broodhuys. Et voilร . Het werkt!

P.S. Dit is express niet een stap-voor-staphandleiding hoe je dit precies kunt nabootsen. Dat vind ik niet chic. Ik wil vooral laten zien hoe je zoiets kan aanpakken: de cache van Google is superhandig, net zoals de webmastertools in de browser waarmee je HTML kan manipuleren.