5 november 2019
2-3 minuten min.

Fascinatie voor fraaie kunsten

Mijn favoriete kanaal op YouTube en tevens een inspiratie voor het schrijven van deze blogs is de Nerdwriter. Een verdiepend YouTube-kanaal over muziek, film, series, kunst en cultuur. Evan Puschak is de maker van deze video’s.

Het knappe van Puschak is dat hij vanuit een nieuw perspectief popcultuur en kunst kan analyseren. Of het nu gaat om Rembrandt, Bruno Mars, Westworld of Once Upon A Time In The West: Puschak’s enthousiasme werkt aanstekelijk en hij maakt je bewust van technieken die je met open ogen mist.

Buschak studeerde bij College of Communication aan Boston University. Hij begon zijn YouTube kanaal om meer persoonlijke te krijgen en zijn boek te laten publiceren. Al snel kreeg hij de smaak te pakken en dankzij zijn YouTube-kanaal werd hij door Forbes Magazine in de “30 under 30” in de categorie Media geplaatst in 2017. Buschak is dus zeker geen onontdekt talent met maar liefst 2,7 miljoen volgers. Toch spreek ik weinig vrienden die hem kennen.

Met zijn video-essays heeft hij voor mij al vaak nieuwe werelden geopend. Of het nu gaat om camerawerk in Toy Story 4, het acteren met de ogen door Anthony Hopkins, beeldbepalende filmmuziek van Ennio Morricone, re-montage van Passengers of vernieuwende sci-fi van Arrival, hij blijft verbazen met telkens weer nieuwe invalshoeken. Het is hem te prijzen dat hij ook “lastige” kunst zoals poëzie of klassieke muziek een podium geeft met zijn kanaal.

Puschak bewijst maar eens dat een YouTube-carrière ook op basis van inhoudelijke video’s kan. Hij post maximaal één keer per week een video, meestal op woensdag. Daarmee gaat hij in tegen het daily vlog principe, dat YouTube actief lijkt aan te moedigen om mensen dagelijks naar zijn platform te blijven trekken met dagelijks nieuwe content.