24 december 2021
1-2 minuten min.

Periodiek schenken

Vanaf dit jaar wil ik meer gaan schenken aan goede doelen. Je weet misschien dat hier een belastingvoordeel speelt.

Als je namelijk periodiek schenkt aan een ANBI (geregistreerd goed doel) voor ten minste 5 jaar, kun je dit bedrag aftrekken van je inkomstenbelasting. Zeker het overwegen waard dus.

Het is alleen nog een al een gedoe om zo’n formulier te printen, in te vullen, te ondertekenen en op te sturen. Verschillende goede doelen spelen hier al op in: Wakker Dier, Greenpeace en Milieudefensie zorgen er in ieder geval voor dat je niet zelf alles hoeft te regelen. Niet gek ook, want hoe laagdrempeliger een donatie, hoe meer donatie ze kunnen verwachten.

Zo ontstond bij mij het idee voor een “ontzorg”website voor periodieke donaties. Met het eerste zoekwerk vond ik namelijk alleen notariรซle websites die niet transparant zijn en een winstoogmerk lijken te hebben. Dit terwijl er juist helemaal geen kosten gemoeid hoeven te zijn met een donatie.

Zoals zo vaak bleek het idee al te bestaan: periodiekschenken.nl. Nog niet alle goede doelen zijn hierbij aangesloten, maar dit maakt inderdaad een periodieke schenking laagdrempeliger zonder onnodige kosten.