4 november 2019
2-4 minuten min.

Tinder voor cadeaus (1)

Een cadeau vinden voor iemand kan knap lastig zijn. Vooral voor wie originaliteit nastreeft. Daarom kwam ik op het idee van Zokado, het idee van Tinder toegepast op cadeaus.

Het idee is simpel: vul vijf vragen in waar je het antwoord sowieso op weet, ongeacht of je iemand wel of niet goed kent. Je hoeft geen hobby’s te kennen of trefwoorden te bedenken. Vervolgens swipe je supersnel door alle cadeausuggesties.

De data van de mogelijke cadeaus wordt verkregen via enkele bekende affiliate marketing websites. Daarbij krijg je een commissie over alle aankopen die worden gedaan nadat iemand via jouw link op een partnerwebsite terechtkomt. Zo heb je een direct een verdienmodel zonder dat je zelf hoeft te investeren in logistiek, financiële transacties of import.

Ik hanteer natuurlijk wel een strenge selectie voor de partnerwebsites die worden opgenomen op Zokado. Ze moeten goed aansluiten op de huisstijl van Zokado en moeten vooral leuke en niet overwegend praktische dingen zijn om te krijgen. Andersom hanteren websites ook een selectiebeleid en wordt je website niet zonder meer toegelaten tot elk partnerprogramma.

Een van de meest bekende affiliateprogramma’s is TradeTrackerTradetracker. TradeTracker heeft duizenden campagnes waar je je op kunt inschrijven in allerlei categorieën. Aanmelden is eenvoudig en de algehele interface is behoorlijk intuïtief. Alleen de plek waarop je kunt inloggen zit verstopt in een vrij smalle balk. De advertentievoorwaarden en de commissievoorwaarden en commissieomvang staan voor elke campagne duidelijk vermeld.

Een andere bekende website is Daisycon. In veel opzichten is deze vergelijkbaar met TradeTracker. Persoonlijk vind ik die website net iets minder overzichtelijk. Er zit ook redelijk wat overlap tussen dergelijke aanbieders, dus uiteindelijk kun je zelf kiezen wat je bevalt. Let er wel op dat commissies pas boven een bepaalde drempelwaarde uitbetaald worden. Dus het kan lonen om je bij één zo’n aanbieder aan te sluiten in plaats van meerdere. Zo heeft bol.com ook zijn eigen affiliatenetwerk, maar deze is wel beperkt tot producten die via die website verkocht worden.

Met partnerprogramma’s alleen ben je er natuurlijk nog niet. Het is alleen maar het verdienmodel van Zokado. Daarom bespreek ik in volgende posts hoe het swipe-mechanisme werkt en hoe het algoritme voor de zoekresultaten werkt.